Gyorsítósáv kisvállalkozóknak: Önfejlesztés

019_01pf.png

Jobb eredményeket akarsz jövőre? Akkor taposs bele és vedd igénybe a gyorsító sávot. A mostani részben az önfejlesztésről írok. 5 tipped adok, hogy még jobb önfejlesztő legyél.

A nagy cégek fejlődési plafonja a benne dolgozók tudásszintjének felel meg.
Egy kisvállalkozás életében is ez így van, csak ott sokkal inkább a vállalkozón múlik a siker, sokkal inkább az ő teljesítménye határozza meg a vállalkozás egészének teljesítményét. Ahhoz, hogy jobb céged legyen, jobb eredményeket érj el, neked is fejlődnöd kell.

Ez nem azt jelenti, hogy néha elolvasol egy-egy szakmai cikket és nem is azt, hogy tréningről tréningre jársz, mert félsz meglépni dolgokat arra hivatkozva, hogy még nincs meg a megfelelő tudásod hozzá. Hanem azt értem alatta, hogy megteszel mindent azért, hogy egyre felkészültebb módon végezd a vállalkozói feladatodat és amikor kitűzöl egy újabb célt, akkor annak elérésére magadat is felkészíted tanulással, olvasással, vagyis fejleszted önmagadat. Ahhoz, hogy ebben még jobb legyél, adok 5 tippet.

1. Ismerd meg, hogy milyen módszerrel tudod fejleszteni a tudásodat
019_02p.png

Az emberek tanulási módszerei különbözőek. Vannak, akik vizuális típusok, nekik a kép világ a fontos, hogy lássa az információt. Őket a mozgó képek, a grafikák, a vizuális hatások foglalkoztatják, és ha ilyen formában kapja meg az új ismereteket, akkor sokkal könnyebben és képek a fontosak, látni akarják az információkat.

Az audiális csoportba tartozóknak akkor megy gyorsan a tanulás, ha hallják az ismereteket és ha beszélhetnek róla, ha visszamondhatják, és zenével, hangokkal könnyebben rögzül bennük a tudás.

A harmadik kategóriába tartozók tapintva, érezve, csinálva tudják fejleszteni leghatékonyabban magukat, nekik nagyon fontos, hogy megfogják, használják, megtapasztalják az eddig ismeretlen dolgokat. Ők a kineztetikusok.

Te melyik csoportba tartozol?

2. Figyelj a másnapra

019_03p.png

Egy tréning, konferencia, workshop után másnap ne menj be dolgozni, hanem előbb dolgozd fel a hallottakat, tanultakat. A könyvekkel ugyanígy járj el, ne csak kijegyzeteld, hanem ha végeztél vele, akkor fusd át a jegyzeteidet, hogy átlásd az egész mondandóját a könyvnek. Így jobban elmélyül a tudásod.

3. Csináld harmadnap

019_04p.png

Azonnal ültesd át az új tudást a gyakorlatba. Ne várj vele heteket hónapokat, mert az idő előrehaladtával csökken egyrészt az aktualitása, másrészt az érzelmi háttered sem lesz meg hozzá, az a motiváció, amivel az első nehézségeken túl tudod magad tenni.

A friss tudás a cselekvéssel mélyebben rögzül, és sokkal könnyebben elő tudod idézni később is. A tapasztalatszerzés során nem gond, ha hibázol, hiszen ezzel újabb kérdésekkel találod szembe magadat, ami újabb fejlődési lehetőséget biztosít számodra az adott témában.

Nos, mit fogsz ma gyakorlatba ültetni?

4. Havonta legalább egy könyvet olvass el

019_05p.png

Kisvállalkozóként 3 fontos területen kell folyamatosan fejlesztened önmagadat
a) szakmai téren
Kinek mi a szakmája.

b) üzleti téren
pénzügyek, marketing, kommunikáció, vállalkozás szervezés, munkaerő kezelése, szervezés

c) önismereti téren
Önmagad és a környezeted jobb megértésével kevesebb hátráltató konfliktus, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot, és igazi belső erő tud kialakulni benned, amit akkor is meg tudsz őrizni, ha valami nagyon nagy nehézséggel találod magad szembe

Az igazi fejlődést nem fogod tudni elérni olvasgatással. Határozz meg egy napi időintervallumot, amit olvasással töltesz. Lehet ez 15 perc is, de jobb ha tudsz legalább fél órát erre szánni. Ez lehet reggel vagy este, amikor a gyerekre vársz az edzés közben, vagy ha utazol valahova. Ha ezt nem teszed meg, akkor azt fogod tapasztalni, hogy mire egy könyv végére jutsz, már el is felejtetted, hogy miről szólt az eleje és miért is kezdtél bele egyáltalán.

Ezek után hány percet is fogsz olvasni naponta?

5. Használd a fejedet

019_06p.png

Szerencsésnek mondhatjuk magunka a minket körülvevő rengeteg információ miatt. Az internet segítségével irdatlan mennyiségű tudást érhetsz el. Azonban ennek van olyan egy hátránya. Mivel ennyire készen kapjuk a tudást, az újat teremtő kreatív gondolkozásunk ellustul, és megfeledkezünk használni a legnagyszerűbb szervünket, az agyunkat. Pedig ha belegondolsz, ez a rengeteg új tudás valaki más elméjében született meg, tehát a te fejedben is ott vannak az új gondolatok, új módszerek, új eljárások. Tarts szünetet és csak figyelj a saját belső hangodra, onnan új felismerés születik.

Te hogy fejleszted magadat? Neked mi vált be?
Görgess tovább és írd meg a véleményedet a hozzászólásoknál.

Tetszett a bejegyzés? Nyomj egy lájkot!

Ez a bejegyzés a decemberi 31-napos KIHÍVÁS keretén belül született. Amennyiben neked is van kérdésed az üzleti modell építéssel kapcsolatban és választ szeretnél kapni rá decemberben, írd meg a hozzászólásoknál vagy az info@uzletimodellek.hu címre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr128185020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása