BŰNÖS TÉVESZME - 2. rész: Feltűnik a téveszme

_2-vevomuvelo-3_play.png

Ez a BŰNÖS TÉVESZME 2. része, amiben arra keresem a választ, hogy

Miért nem azon múlik a vállalkozói sikered, hogy milyen jó vagy szakmailag?

Nincs elég tapasztalatom, biztos ez a baj. Nem tudok még minden szakmai fortélyt, tuti ezért nem jönnek az ügyfelek. Nekem vannak a legjobb termékeim, mégsem tudom a hónap végén kifizetni minden számlámat. Jó vagyok a szakmámban, mégsem halad a cégem. MIÉRT?

Emlékezz Tímea történetére, egy félénk kezdő vállalkozóként indult. Semmilyen vállalkozói attitűddel nem rendelkezett és a környezete ellenezte még a vállalkozás gondolatát is.
Ma már ott tart, hogy saját laborja van, több EU tagállamban fogják forgalmazni az általam megálmodott márkát.

Ebben a részben rávezetlek ennek a helyzetnek a megoldására. Megmutatom, mi az a fontos aspektus, ami át tud lendíteni ezen a helyzeten.

 

Én jó pár olyan hajléktalan történetet hallottam, akiről kiderült, hogy 3 diplomája van, mégis az utcára került. Van olyan jó pár ismerősöm, akik halmozzák az iskolai, szakmai végzettségeket, iskoláról iskolára járnak, nagyobb a tudásuk sokszor, mint a tanárnak, de mégsem futnak be üzletileg. Pedig vállalkozóként nem csak azt akarjuk, hogy a világnak jó legyen, de ugyanilyen fontos, hogy a mi életünkben is anyagi bőség legyen.

Ezek a korábban említett sajnálatos helyzetek azért alakulnak, ki mert az emberekben kialakítanak egy gondolatot, ami így hangzik:

A BŰNÖS TÉVESZME:

Akkor leszel sikeres, ha minél több szakmai tudásod van. 


Ez nagyon hasznos akkor, ha egy gyereknek meg akarjuk magyarázni, hogy miért kell korán kelni és bemenni az iskolába. De az életben és pláne a vállalkozói életben ez egy nagyon káros gondolat. Én ezt hívom úgy, hogy BŰNÖS TÉVESZME.

Ha csak szakmailag fejleszted magadat, akkor rengeteg időt és pénzt veszítesz és a gondolkodásmódod is szakmai lesz. Ráadásul nagyon jól megtanulsz beszélni a szakmádról, szakmai nyelven, vagy éppen a termékedről tanulsz meg mindent. De az ügyfelek nem termékeket és szolgáltatásokat akarnak, hanem megoldásokat.

Ahhoz, hogy megértsd, hogy miért korlátoz minket ez a BŰNÖS TÉVESZME, fontos, hogy megismerd a vállalkozói életmód 3 aspektusát.

A vállalkozói életmód 3 aspektusból tevődik össze. A szakmai ismeretek az egyik fontos aspektusa, de nem a legfontosabb. Vajon Mark Zuckerberg még mindig fejleszti magát programozóként? Vajon Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft alapítója, még mindig abban pallérozza magát, hogy jobb szoftvereket írjon? Nem!

És ez igaz a kisvállalkozásokra is. Gondolj csak az előző részben megismert Tímea történetére.

Amikor elkezdtem a vállalkozásomat építeni, akkor rengeteg szakmai anyagot olvastam, fordítottam, hogy még több és több tudásom legyen, mert azt hittem, hogy azt fogják az ügyfeleim számonkérni rajtam, és hogy nem fogok tudni nekik segíteni. De mindaddig, amíg csak szakmailag fejlesztettem magamat, nem jöttek az ügyfelek. Hiszen miért is jöttek volna. Senki nem pánikolva kel fel reggel, hogy jajj nekem üzleti modellre van szükségem. Ahogy nekem sem, neked sem még több szakmai ismeretre van szükséged az üzleti sikerhez.

Nem az nyer az üzletben, aki a legjobbat terméket készíti, vagy a legjobb szolgáltatást nyújtja. Ez túl kevés a sikerhez.

Ha megnézed a konkurenciádat, akkor nem azért ő a piacvezető, vagy azért jobb nálad, mert ő annyival jobb terméket árul, vagy szolgáltatást nyújt, vagy mert több pénze van, hanem mert az energiáit máshogy fókuszálja.

Ha te kizárólag abban látod a sikered kulcsát, hogy tovább fejleszd magad szakemberként, ha úgy gondolod, hogy így fogod legyőzni a versenytársaidat, akkor most szólok, hogy tévúton jársz és kudarcra vagy ítélve.

Akkor mi a megoldás? Hogyan számolhatsz le a BŰNÖS TÉVESZMÉVEL?

Ha olvastad Tímea történetét az előző részben, akkor láthattad, hogy egy idő után rájött, hogy szüksége van még valami másra is. És elkezdte fejleszteni magát más területeken is.

Ha átalakítod a BŰNÖS TÉVESZMÉT a megfelelő formában. És ezt fogadod el igazságként. Ha elkezdesz figyelni a vállalkozói életmód másik két aspektusára, akkor rálépsz az üzleti siker útjára. Nem elég, csak a szakmai részre fókuszálni.

Mi a vállalkozói életmód 2. és a 3. aspektust? Milyen hatása van ezeknek a vállalkozás fejlődésére, az üzleti sikerre?
Hogyan lehet ezekben fejlődni?

Ha felmerültek benned is ezek a kérdések és érdekelnek a válaszok, akkor nézd meg a BŰNÖS TÉVESZME tudássorozat 3. részét.

BŰNÖS TÉVESZME 1. rész 

BŰNÖS TÉVESZME 3. rész 

BŰNÖS TÉVESZME 4. rész 

BŰNÖS TÉVESZME 5. rész 

BEINDÍTÓ TRÉNING 

Ha tetszett a BŰNÖS TÉVESZME 2. része, akkor kattints a MEGOSZTÁS-ra.

Kövess a Facebook-on is! Lájkold az ÜMÉ Facebook-oldalát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr8413858734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása