Tervezés és megvalósítás közötti kapcsolat fontossága

Melyik a fontosabb?

a) egy jó terv
b) a terv kiváló megvalósítása
c) mindkettő egyszerre

Te tudod rá a választ?
Ha nem, akkor olvasd el ezt a bejegyzést.

Nagyon fontos a kiváló terv, ugyanakkor az is fontos, hogy azt a tervet megfelelően tudjuk átültetni a valóságba. Azonban ez a kettő nem mindig tud egyformán, egyensúlyban megvalósulni.
Annak alapján, hogy ez a vállalatoknál hogyan alakul, négy kategóriát tudunk megkülönböztetni.

1. kategória
Az a vállalkozás, aki már felismerte, hogy tervet kell alkotni a cégnek, de alacsony szinten, vagy egyáltalán nem képes megvalósítani azt. Ha a terv a versenyelőnyre összpontosít és képes azt minimális szinten megvalósítani a vállalkozás, akkor beindul a növekedés. A növekedés egy bizonyos szintje felett megfordul az arány a vállalaton belül és már inkább megvalósít, mint tervez, vagyis átkerül a 4. kategóriába.

4. kategória
A negyedik kategóriában a növekedés hatására, a vállalkozás nem, vagy alig tervez, hiszen megy a szekér, meg egyébként is a megvalósítás minden energiát leköt, hiszen a növekedés új embereket, új feladatokat, és új kihívásokat jelent a vezetés számára. Nem marad idő a hosszú távú célok és azok aktualizálásának megbeszélésére.
Ilyenkor az erős megvalósítás és az alacsony tervezés, már nem biztosítja tovább a versenyelőny fenntartását, vagy növelését, így a piaci előny elolvad és egyszercsak átkerül a legrosszabb kategóriába a vállalkozás.

tervezés_megvalósítás.png


3. kategória
Ebben a kategóriában a vállalkozás alacsony szinten van mind a tervezés, mind a megvalósítás területén. Ilyenkor gyakorlatilag a vállalkozás élő halott. Csak a tűzoltással foglalkoznak, és nem jutnak egyről a kettőre. Azonban ezt csak később veszik észre, mert az első jeleket csak átmeneti problémáknak tekintik. Kb. 2 év után realizálódik, hogy ez már nem a kívánt helyzet.
Egyik cégvezető sem akarja ilyen állapotba hozni a vállalkozását. Azonban nincs egy olyan vállalkozás sem, amelyik soha nem kerülne ebbe a kategóriába. Azonban a lényeges kérdés, hogy mennyi ideig marad itt.
A kilépést ebből a kategóriából egy olyan terv készítése és megvalósítása jelenti, amely az erősségekre összpontosít. Ez ismét elviszi a vállalkozást az első kategóriába, ahonnan az erőforrások jó szervezésével át lehet kerülni a 2. kategóriába.

2. kategória
Ezek a vállalatok képesek egyszerre egy nagyon jó tervet készíteni a versenyelőnyre összpontosítva, és képesek azt hatékonyan és eredményesen a valóságba átültetni. A cél a terv és a megvalósítás egyensúlyának fenntartása.
Nehéz ezt megvalósítani, ezért csak kevés vállalkozásnak sikerül, ugyanakkor ők azok, akik kiemelkednek a piaci átlagból és piacvezetőkké tudnak válni.
A végső cél, hogy minél több ideig maradjon a vállalkozásod ebben a kategóriában.

A te vállalkozásod melyik kategóriába sorolod?

Ha szeretnéd, hogy vállalkozásod képes legyen jó tervet készíteni, akkor ajánlom Az ÉVTERVEZŐ műhelymunkát, ha vannak terveid és szeretnéd, hogy a vállalkozásod meg is valósítsa azokat, akkor A MEGVALÓSÍTÁSI MENTOR PROGRAMOT ajánlom figyelmedbe.

Sánta Csaba
LÜMÉ

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr655643714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása