#KeddiKérdés: Miért kamu, ha azt mondod, hogy stagnál a vállalkozásod?

photo-1470920456752-d50214d7ed59_cr.png

PDF :: MP3 :: VIDEO

A vállalkozás olyan, mint a hegynek felfelé való tekerés. Az elején nagy lendületet veszel, ami felvisz valameddig, de ha utána nincs benned kitartás, szufla, rutin, felkészültség, akkor teljesen elfáradsz és lelassulsz.
Vajon meddig lehet egyensúlyozni hegynek felfele egy bringával?

Kb. pont ugyanennyi ideig létezik egy vállalkozás életében stagnálás is. A vállalkozások vagy felfelé vagy lefelé haladnak. Nincs köztes állapot.
Ne áltasd magadat azzal, hogy ez az év hasonló eredményt hozott, mint a tavalyi, mert akkor ezzel azt mondod el, hogy elindult a lejtőn a céged.
Nyilván van mindig visszaút.

Mi a legnagyobb segítség, hogy elindulj újra felfelé?

1. célok
2. akaraterő
3. motiváció
4. kitartás
5. önértékelés
6. tanulás

1. Célok
Csak akkor tudod, hogy merre haladsz, ha van célod. Ismered ezt a Seneca idézetet: "Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."
Honnan tudhatnád, hogy mi a felfelé és mi a lefelé, ha azt se tudod, hogy hova tartasz?
Az is lehet, hogy neked valami felfelé, ami másnak lefelé.
Érdemes csak a saját utaddal foglalkozni.
Rég rossz, ha másokhoz méred magadat. Az egyik legveszelyésebb dolog, hiszen olyan szinten képes rombolni az önbizalmadat, önértékelésedet, hogy nem csak lefagysz egyszerűen, de igazából le is lököd magadat a hegyről.

2. Akaraterő
Azt is mondhatnám, hogy tudatosság. Vagyis mennyire erős az akaratod az érzelmeiddel, a félelmeiddel, a kényelmességeddel, a másik kritikáival szemben. Ha nem erős, akkor feladod.
Nyugi, ezt lehet edzeni, csak minden nap emlékeztesd magadat arra, hogy miért csinálod, hogy mi a célod, hogy miért akarod ezt az egészet.

3. Motiváció
Ahogy Rocky mondja:
"A világ nem csak napfény és szivárvány. Ez egy kegyetlen undok hely, és bármilyen tökös srác vagy, térdre kényszerítenek ha hagyod és soha nem engednek felállni. Senki nem tud olyan nagyot ütni, mint az élet, de nem az számít mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont és muszáj menni tovább. Csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár és közben viseld el a pofonokat!
Ne mutogass másra, ne mondd, hogy -nem te vagy a hibás, hanem ő vagy ő vagy akárki-, ez gyáva duma..."
Neked kell gondoskodnod arról, hogy folyamatosan motivált legyél. Neked kell az attitűdödről gondoskodni. Nem fogja megtenni senki. Indulj ki ebből. Persze gyűjthetsz magad köré olyan embereket, akik hisznek benned, akik bíznak benned, akik emlékeztetnek arra, hogy mi a célod.
De ez is a te felelősséged.

4. Kitartás
Napoleon Hill egy egész fejezetet szentel a kitartásnak a Gondolkodj és gazdagodj című könyvében.
Ugyanis bármilyen jól is csinálod a fentieket semmit sem ér, ha csak 1 napig, 1 hétig vagy 1 hónapig csinálod őket. Ugyanis nem lehet tudni, hogy mikor éred el a célodat. De ha elérted és akkor már nincs újabb cél, akkor tudod mi lesz. Elindulsz lefelé, mert már nincs miért kitartanod.

5. Önértékelés
Nagyon fontos, hogy mi alapján értékeled önmagadat.
Ugyanis két irányba tekinthetsz. Felfelé a csúcs felé és hátrafelé.
Soha, soha, de soha ne az alapján ítéld meg magadat, hogy mennyi út van még előtted. Hiszen ez egy óriási gödör, amibe ha belehajtasz, akkor hatalmasat fogsz bukni.
Mindig az alapján ítéld meg magadat, hogy hátranézel és tudatosítod, hogy már mennyi utat megtettél. Megnézed, milyen messze van már a kiinduló pont, és már mennyi utat tettél meg felfelé.

6. Tanulás
Az előzőek szükségesek, de ettől még újra és újra ugyanabba a hibába eshetsz. Az igazi fejlődést az fogja megadni, ha elkezded képezni magadat. Két forrásból tudsz tanulni:
a) A tapasztalataidból. Azokból az eseményekből, amik megtörténnek veled. Egy értékesítési szituációból. Egy munkatárssal való konfliktusból. Egy marketing kampányból és pénzügyi helyzetből. Egy versenytárs lépéséből.
b) Könyvek, tréningek, előadások
De ezekből csak nagyon kevés marad meg, ha nem építed be őket a gyakorlatba, ha nem tervezed meg, hogy milyen lépések mentén fogod a te munkádba beépíteni.
Ezért is van például az, hogy ha előadást tartok üzleti modell építésből, akkor nem csak elméletet tanítom meg, hanem ott egyből a résztvevők a gyakorlatban is megtanulják alkalmazni a módszert.
Ha már itt tartunk, akkor engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a következő előadást, ami 2016. szeptember 30-án lesz Budapesten. További információt itt találsz róla.

Te merre tartasz? Felfelé vagy lefelé?
Az első lépés az őszinteség. Lehet, hogy fáj, de inkább az igazság fájjon, mint áltasd magad, hogy minden rendben és közben mindened rámegy a vállalkozásodra.

Mi a véleményed a témáról?
Ha tetszett ez a rész, akkor nyomj egy lájkot.

Kihagytam valamit? Nem értesz valamit? Másként gondolod?
Véleményedet vagy kérdésedet írd meg kommentben.

Fontosnak tartod? Hasznosnak találod?
Ha úgy érzed, hogy ezekre az információkra szüksége van az ismerőseidnek is, akkor oszd meg velük.

Neked is van kérdésed?
Ha azt akarod, hogy a te kérdésed is szerepeljen a #KeddiKérdésben, akkor csak küldd el nekem az info@uzletimodellek.hu címre.

Káoszmentes vállalkozást kívánok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr4311606150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása