A tanulási folyamat 4 fázisa - tudásmátrix

Célod, hogy sikeres legyél?
Mestere akarsz lenni a szakmádnak?
Tudod, hogy milyen úton juthatsz el oda?
Tudni akarod, hogy mennyi van még hátra?


Amikor meg akarunk szerezni egy tudást, amikor el akarunk sajátítani új ismereteket,  akkor 4 fázison haladunk végig. Fontos tudni, hogy hol állunk a tanulási fázisokban, mert csak így válik lehetővé, hogy fejlődjünk, és hogy tudjuk, mit várjunk el magunktól, mennyi van még hátra, mennyi erőt, energiát és időt kell még a tudás oltárán áldozni.
De nem csak önmagunkkal szemben lehet ez hasznos, hanem a környezetünkben is, családunk, munkatársaink, alkalmazottainknál is.
Hiszen, ha tudod, hogy ők hol állnak, akkor tudod őket segíteni, hogy előrébb tudjanak lépni egészen addig, amíg fel nem jutnak a csúcsra, a 4 szintre.

Tudásunk aspektusai:

A tudásunkat bármilyen témában 2 aspektusból kell megvizsgálni.
a)    Rendelkezünk-e tudással
Itt azt kell megnézni, hogy mennyit tudunk az adott dologról.  Leegyszerűsítve azt is lehet mondani, hogy két opció lehetséges ennél a szempontnál:

1.)    nem tudom
2.)    tudom

b)    Tudatosságunk szintje
Mennyire vagyunk annak tudatában, hogy mit tudunk és mit nem tudunk. Oda kell-e figyelni arra, hogy a tudást használjam, feltéve, hogy rendelkezem tudással.

1.)    nem tudatos
2.)    tudatos

A két szempont összevetésével kialakul egy mátrix.

tudásmátrix.jpg
1. szint: Öntudatlan alkalmatlanság - nem tudom, hogy nem tudom
Nem tudjuk, hogy miért nem vagyunk képesek valamire. Fogalmunk sincs, hogy mit kellene tudjunk ahhoz, hogy az adott dologban mesterek legyünk. Biztos ismersz nagyon sok olyan embert, akik így űzik a szakmádat. Az ilyen emberek nem szakítanak időt arra, hogy elgondolkozzanak azon, hogy mitől lehetne fejlődni, előrébb jutni, sikeresebbnek lenni. Nagyon sok ember ezen a szinten éli le egész életét. Ahhoz, hogy erről a szintről elmozdulhasson valaki, meg kell jelennie a vágynak és a döntésnek, hogy fejlődni akar. Ha ez hiányzik, mi hiába akarunk neki jót, hiába támogatjuk, ugyanitt fog maradni.

2. szint: Tudatos alkalmatlanság - tudom, hogy nem tudom
Már vágyunk a fejlődésre, az előrejutásra. Ezért egyre több mindenre odafigyelünk, és rájövünk, hogy mennyi mindent nem tudunk. Már meg tudjuk fogalmazni, milyen tudásra van szükségünk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Így már tudatosan tudunk döntéseket hozni, és képesek vagyunk változtatni, fejlődni. Elkezdünk tudást felhalmozni, tanulni és amikor megfelelő mennyiségű tudással rendelkezünk átlépünk a következő szintre.

3. szint: Tudatos alkalmasság - tudom, hogy tudom
Itt már alkalmasak vagyunk a feladat elvégzésére, de csak koncentrációval és odafigyeléssel tudunk eredményeket elérni. Ekkor gyűjtjük a gyakorlati tapasztalatokat, a jártasságot, a rutint, azokat az apróságokat, amit az elméleti képzés során képtelenség átadni. Itt dől el, hogy mennyire tudunk elmélyülni az adott területen. Ha megvan bennünk az akarat, az elköteleződés és az elszántság, akkor képessé válunk egy ennél is magasabb szintre lépni.

4. szint: Öntudatlan tudatosság - nem tudom, hogy tudom
Ekkor válunk mesterévé az adott témának. Itt már nem arra kell figyeljünk, hogy mit, miért és hogyan csinálunk, hanem arra, hogy mennyire élvezzük azt, amit csinálunk, vagy mennyire lehet ezt tovább variálni, fejleszteni, pontosítani, egyszerűsíteni, gyorsítani. Sőt ekkor már képessé válunk a tudásunkat átadni, hiszen az az igazi tanulás. Ekkor néha egy furcsa dolog szokott előállni, ha tudatosan odafigyelünk az adott dologra elrontjuk - gondoljunk csak az autóvezetésnél a sebességváltásra, vagy csupán csak a járásunkra. Annyira mélyen belénk ivódott a tudás, annyira integráltuk magunkba, hogy ha a tudatunkkal akarjuk irányítani, lassabban, ügyetlenebbül csináljuk, mint enélkül.

Nos, te hol is állsz az egyes vállalkozási területeken? Most már érted, hogy mi miért nem sikerül, úgy ahogy akarod? Lehet, hogy még csak az 1 fázisnál tartasz, és nincs is meg benned a vágy, hogy tovább lépj, hogy fejlődj. Lehet, hogy a második fázisnál tartasz, csak még nem halmoztál fel elegendő tudást, hogy a 3. szintre lépj.

Érdemes megnézni, hogy hol állnak az alkalmazottaid. Megvan-e bennük megfelelő hozzáállás, hogy a következő szintre lépjenek?

Sikeres fejlődést kívánok!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr25405269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása