10+1 alaphiba az üzleti modell építés során

hibazas300.jpg

Azt gondolom, hogy a fenti kép sokat elárul a hibához való helyes hozzáállásról. Pedig ha belegondolunk sajnos úgy vagyunk nevelve, hogy a hibákat büntetik a jó teljesítményt pedig természetesnek veszik.
Ezért inkább nem az a lényeg, hogy hibázunk, hanem hogy észrevegyük lehet jobban is csinálni. Hiszen vállalkozóként mindig törekednünk kell a lehetőségeink maximális kihasználására.

Tehát hibára fel. Teszteld le te mennyi hibát követsz még el, és a hozzászólásban írjátok meg a végén, hogy hányas számú hibákat követitek el. Köszi előre is.

1. Nincs írásba foglalva a modell
Amíg csak a fejedbe van, addig nem tudsz róla tárgyilagosan külsős szemmel megnézni, értelmezni és gondolkozni. Olyan ez, mint amikor a diák a táblára ferdén felfele ír és csak a végén lép hátra és veszi észre, hogy ez nem lett épp egyenes. Csak akkor tudod észrevenni a hiányosságokat, ha leírod, megjeleníted. Sőt az a jó, ha kiírod magadból, majd egy pár nap elteltével újra megnézed. Látni fogod, hogy mi hol hiányos, de azt is látni fogod, hogy mennyi okos dolog jutott akkor ott eszedbe, amik most eszedbe se jutnának.

2. Nincs aktualizálva a terv
A vállalkozások környezete nagyon dinamikusan változik, amihez érdemes minél gyorsabban alkalmazkodni. Megjelennek az új fogyasztói szokások, igények, és amelyik vállalkozás a leggyorsabban alkalmazkodik hozzá, az fennmarad és amelyik lassabb az lemarad, és talán életben marad. Vagyis a gyors hal eszi meg a lassabb halat.
Persze nem kell minden kis változást egyből módosítani, de ha nagyobb előrelépés történik, mindenképp előtte és utána is érdemes aktualizálni a modellünket.

Ne feledjük sosincs kész egy modell. Ha igen, akkor az a vállalkozás előbb vagy utóbb csődbe megy. De inkább előbb.

3. Összefüggések nélküli modell
A vállalkozásunk egy rendszer. A rendszer elemei hatással vannak egymásra, befolyásolják egymás működését, eredményességét. Amennyiben a rendszer egye eleme változik az az összes többit is megváltoztatja. Ezért nem lehet azt csinálni, hogy az egyik elemben leírt információ nem jelenik egy másikban, nincs lefedve a jobb oldal a bal oldallal. Ez azért veszélyes, mert ha meghatározunk valamit, akkor mögé erőforrásokat, feladatokat kell rendelni, és ha ez nem történik meg, akkor egyszerűen a pénzügyi oldal teljesen borul, és a valóságban nem jönnek az eredmények. Ez a figyelmetlenség nagyon sokba kerülhet.

4. Nem veszi figyelembe a környezeti tényezőket
Álmodhatunk nagyokat, de amennyiben a környezeti tényezőket nem vesszük figyelembe a kudarc garantált. Kitaláljuk, hogy mi piros hangyazoknikat fogunk gyártani, de ha nincs olyan hangya, vagy hangya tulajdonos, aki piros zoknikat szeretne magának vagy kedvencének, akkor hiába vagyunk kreatívak, és piaci rést találtunk, akkor sem leszünk sikeresek. Persze egyszerűen lehetnek erőforrásbeli vagy szabályozási akadályai is annak, hogy vállalkozásunk sikeres legyen.

5. Cél nélküli modell
Mindennek az alapja. Mindaddig, amíg ez nincs tisztázva, addig nem tudjuk elkezdeni a tervezést és modellezést. Hiszen eköré épül az egész rendszer. Ezt kell a modell által elérni. Hiányában csak csinálunk valamit, de ki tudja, hogy miért.

6. Lényeg nélküli részletek
Modellezés során fontos, hogy a rendszerben megtaláljuk a lényeget. Vagyis azt a pár lényegi részt, amitől ez a modell működőképes, amitől más, és ami garantálja a sikerességét. Ha ezek megvannak, csak utána lehet részletekről beszélni. Gyakran fordul elő, hogy már a részleteknél jár valaki, de nem tudja egy mondatban elmondani az értékajánlatát.

7. Nem hagy időt a dolgokra
Mindennek van egy érési ideje. Ha nem hagyunk elég időt a tervünk kidolgozosára, akkor a gyors kapkodás sok hibát szül hosszú távon. Inkább most az elején induljon egy kicsit késve és messzire jusson, mint korábban kezdődjön és hamarabb elbukjon az ötletünk. Pár napja láttam valakit a facebook-on, hogy két nap alatt akar webáruházat, mert egy olyan lehetőségtől esne el, amit nem akar kihagyni. Hm. Értem én, de vajon mikor esik el a benne meglátott lehetőségtől. Akkor ha most két nap alatt csinál valamit nulla terv nélkül, vagy ha alap tervvel rendelkezik és úgy vág bele pár héttel később.

8. Egyirányú haladás
Számtalan festőnél lehet látni, hogy egy híressé vált képének számtalan alternatív próba verziója van. Kereste, formálta a képet, részleteket nézett meg, majd elvetette, míg meg nem találta a legjobb megoldást. A modell építés is így kell, hogy működjön. Legalább 3-4 alternatívával kell indulni, tesztelni kell őket különböző szempontok szerint, és csak utána kiválasztani a végleges verziót.
A szemellenzős haladás nem fogja meghozni a legjobb eredményeket, hiszen ez korlátozza a kreativitást.

9. A végleges üzleti modell csapdája
A 2. számú hibánál az volt a gond, hogy változtatja a modelljét, a működést, csak épp nem vezeti írásban is, ahhoz, hogy kívülrül tudja értékelni.
Itt viszont arról van szó, hogy meg van győződve, hogy ez a modell a legjobb és nem is akar változtatni rajta. Vagyis egyfajta rugalmatlanság alakul ki, amiről tudjuk, a mai gazdasági világban nem megengedhető, még az olyan nagy vállalatoknak sem, mint az Apple vagy a Google.

10. Eredmény nélküliség
Honnan tudjuk, hogy jól muzsikál a modellünk? Miben mérjük az eredményességet? A célunk mellé fontos, hogy mérőszámokat is meghatározzunk. Hiszen lehet, egy szép és nemes célunk van, de ha nem tudjuk, hogy mikor értük azt el, akkor semmit nem ér az egész. Lehet, hogy már rég túlmentünk rajta.

+1 Szerelmes vagyok a megoldásba
Vagyis nem látja a fától az erdőt. Annyira vakon hisz az általa megálmodott dologban, hogy nem veszi észre a buktatókat és a csapdákat. Pedig egy jó modellel, hamar kibuknának, de nem hallgat senkire és hajthatatlan. Ekkor nincs mit tenni, a tanulópénzt meg kell fizetnie. Ilyenkor jár a fejbekólintás.

Várom a hozzászólásoknál, te melyik hibákat szoktad elkövetni.

Jó hibázást kívánok.

Sánta Csaba
LÜMÉ

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr345464094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása