Gyorsítósáv kisvállalkozóknak: Mastermind

 018_01pf.png

Kisvállalkozóként sokszor nincs lehetőségünk alkalmazottak és tanácsadók hadát igénybe venni. Azonban mégis lehet egy saját tanácsadó testületünk, akik segítenek ötleteikkel, meglátásaikkal, tapasztalataikkal, figyelmeztetnek vagy biztatnak. Ez a mastermind. Szeretnél te is egyet? Olvass tovább!

A mastermind egy angol kifejezés és olyan vállalkozókból álló csoportot jelent, akik önzetlenül egymást segítik a fejlődésben. Jól olvastad. Semmilyen pénz, vagy ellenszolgáltatást nem kapnak. A kölcsönösség elvén működik. Tehát én segítek neked és te segítesz nekem. Azt hiszed, hogy ez csak a nyugatabbra fekvő országokban működik? Nem így van. Én is több, mint 2 és fél évig voltam egy ilyen csoportnak tagja, és azóta is számos vállalkozóval működök együtt hasonló módon. Az igazi mastermind önszerveződő és a célja az egymás segítése, de ha az egyik fél többet tesz bele, mint a másik, akkor nem lesz hosszú életű az az együttműködés. Nagyon fontos, hogy tudjatok egymásnak adni, ezért érdemes arra törekedni, hogy más-más területen működő cégvezetőkkel kerülj egy körbe.

Egyedül vagy csapatban?

018_02p.png

A legtöbb kisvállalkozó egyedül van, magányosan küzd a pénzügyi, emberi, bürokratikus kihívásokkal, ezért nagyon lassan halad, nagyon lassan fejlődik. Azonban ha van egy csoport, ahol hasonló gondolkodású, mentalitású vállalkozókkal meg tudod osztani aktuális kérdéseidet és azokra válaszokat kapsz a többiektől, mint egy tanácsadó testülettől, akkor az előtted tornyosuló óriásinak tűnő akadályokkal hatékonyabban, gyorsabban és eredményesebben küzdesz meg. Sőt mivel a csoportmunkában te is tudsz másoknak segíteni, rájössz, hogy milyen értékes a tudásod, és mennyi mindent tudsz, mennyit tapasztaltál már a többiekhez képest, és így növekszik a saját önbecsülésed is.

Ha azt gondolod, hogy ez ma Magyarországon nem lehetséges, akkor nagyon meglepődnél mennyire népszerű eszköz ez a kisvállalkozók körében. Azonban ne várd, hogy azonnal minden lehetőségét ki tudd aknázni. Az első pár alkalom a ráhangolódásról, az ismerkedésről és a szabályokról fog szólni. De ha megtaláljátok az ideális működési mechanizmust, nagyon nagy kincset fogtok létrehozni magatok számára.

Mindenkinek lehet saját mesterelme csapata

018_03p.png

Ha te is akarsz egy ilyen csapatot magadnak, akkor semmi más dolgod nincs, mint keress hasonló szemléletű vállalkozókat magad körül, akikben megbízol. Határozzatok meg egy mindenki számára ideális időpontot egy rövid beszélgetésre, ismerkedésre és ha szimpatikusok vagytok egymásnak, akkor állapodjatok meg abban, hogy rendszeresen hetente, kéthetente vagy havonta egyszer leültök és egymást segítitek a haladásban.

Érdemes egész naposra tervezni, hogy ne kelljen rohanni és mindenkire jusson idő. Az ideális létszám szerintem 4-6 fő. Szervezhettek közös programokat, elolvashatjátok ugyanazt a könyvet és beszélgethettek róla, lehetnek tematikus részek pl. marketing. A lényeg, hogy mindenki segítséget kapjon a haladásban.

Egy ilyen inspiráló közeg az összes résztvevőnek előnyös és hasznos. Csak azokkal vegyél részt egy ilyen csoportban, akikben megbízol és el is tudod fogadni az ő tanácsaikat, meglátásaikat. Addig keresgélj a vállalkozó ismerőseid között, amíg nem találsz ilyen embereket. Ne add fel! 

Szerinted?

De most beszéljünk egy kicsit rólad. Kíváncsi vagyok a véleményedre. Írd meg nekem a hozzászólásoknál, hogy szerinted ez működőképes megoldás a számodra? Van már tapasztalatod? Van valamilyen kérdésed? Görgess lejjebb és válaszolj a hozzászólásoknál.

Tetszett a bejegyzés? Nyomj egy lájkot!

Ez a bejegyzés a decemberi 31-napos KIHÍVÁS keretén belül született. Amennyiben neked is van kérdésed a vállalkozásod vagy vállalkozó életed fejlesztésével kapcsolatban és választ szeretnél kapni rá decemberben, írd meg a hozzászólásoknál vagy az info@uzletimodellek.hu címre.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr738181420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása