#KeddiKérdés: Miért adják fel sokan a tervüket?

Ez a rész is letölthető MP3 és PDF formátumban is.

Ha te is egy évvel ezelőtt tele voltál álmokkal és célokkal és mára nem lett belőlük semmi, akkor figyelj, mert ez a rész neked szól.

A vállalkozók többségét nagyon frusztrálja, hogy nem haladnak egyről a kettőre. Csak azt érzik, hogy küzdenek, de mintha az árral szemben haladnának. Igyekeznek, hajtanak, mindent megtesznek, rengeteget dolgoznak, de valahogy mégsem akar eljönni az áttörés, mégsem érkezik meg a várva várt siker.

Ez nagyon frusztráló tud lenni. És ilyen lelki állapottal tovább menni, tovább csinálni nagyon-nagyon nehéz.

Tudom. Voltam én is így. És rengeteg ilyen vállalkozót ismerek. De nem adom fel, mert tudom, hogy nem az a lényeg, hogy a tervemet megvalósítsam, hanem az, hogy elérjem a célomat.

De tudom azt is, hogy a megvalósítás útja nem könnyű. Erről már beszéltem az előző részben.

Elmondtam, hogy a megvalósítás a sivatagi meneteléshez hasonlít. Sokan nem bírják és idő előtt feladják. Sok a délibáb és ezért sokan a szemüknek, a benyomásaiknak és nem a térképüknek hisznek. Nappal forróság van, éjszaka nagyon hideg. Kevés a víz és ritkán lehet feltöltekezni. Lassú, fárasztó, monoton és nagyon megerőltető.

Ha jól felkészülsz, akkor sikerrel jársz.

Ma már nem engedheted meg azt, hogy ne tervezz és ne tervek alapján fejleszd a vállalkozásodat. Ugyanis, ha nem így teszel, akkor majd valaki más fogja megmondani, hogy mit tegyél és másnak a tervét fogod megvalósítani.

A felkészüléshez fontos, hogy tudd, a megvalósítás hátterében van egy érzelmi folyamat is. És ha ezt megérted, sokkal könnyebb túlélni a sivatagi menetelést. Azonban, ha ezt nem tudod előre, akkor egyszerűen te is azok közé fogsz tartozni, akik feladják és 1 év múlva újra azt fogod átélni, hogy egy csomó mindent elterveztél és nem lett belőlük semmi.

Szóval nézzük is meg, hogyan néz ki a megvalósítás érzelmi háttere. Ha van egy kihívásod, akkor annak megvalósítása során 5 érzelmi fázison fogsz végighaladni.

AZ 1. FÁZIS

Amikor belevágsz a nagy álmodba, akkor lelkes és izgatott vagy. Úgy cselekszel, mintha azt a célt könnyen elérnéd. Lelki szemeiddel már látod, hogy sikerült, hogy milyen nagyszerű az életed, mert mindezt eléred. Energikus vagy és rengetegen gratulálnak, tisztelnek, felnéznek rád. Ez az egész nagyszerű érzésekkel tölt el. Az egész szakaszt éppen ezért Tudatlan Optimizmus-nak hívják. Ez kell ahhoz, hogy belevágj, hogy elindulj. Ez ad lendületet az egész útnak. Ebben az időszakban jól és komfortosan érezzük magunkat és természetesen nagyon izgatottak vagyunk. Az ilyenkor felmerülő nehézségekkel egyáltalán nem törődünk.

A 2. FÁZIS

Ahogy telik az idő és tovább dolgozol a célod elérésén és megteszel mindent, ami szükséges, elkezded érzékelni, hogy ez bizony nehéz és fárasztó. Elkezded látni azt, ami tényleg van. Ahogy csinálod napról napra a feladataidat egyre gyakrabban elfáradsz, egyre többször kimerülsz és a sok kis apró, de halaszthatatlan dolog elkezd harcolni az idődért a nagy céloddal szemben. Az eredmények pedig egyáltalán nem úgy néznek ki, mint ahogy azt elképzelted. Egyre többet tudsz a célodról és a hozzá vezető útról és a kezdeti optimizmus szép lassan eltűnik és megérkezel a második szakaszba a tudatlan pesszimizmusba. Ilyenkor kezded el megkérdőjelezni a a képességeidet, az egész célodat. Elbizonytalanodsz, de még mész tovább, mert a cél fontos számodra.

A 3. FÁZIS

Ahogy telnek a hetek és a hónapok, egyre pesszimistább vagy. És ekkor megérkezel a Kétségek völgyébe. A hangulatod a lehető legrosszabb és már pontosan látod, hogy milyen nagy árat kell fizessél az álmodért és sajnos a völgy fölé magasodó hely eltakarja a szebb élet fényességét, amit a cél elérése hozott volna magával. Feszült és boldogtalan vagy. És megpróbálod megindokolni, hogy erről az egészről a megvalósítás tehet. Csak dolgozol és semmi eredménye. A változás, amit el akarsz érni teljesen negatívan hat rád és semmi másra nem vágysz, mint újra minden a normális kerékvágásban haladjon a lehető legnagyobb kényelemben. Ez a legkritikusabb időszak, ugyanis ekkor adják fel a legtöbben és térnek vissza ahhoz a régi életükhöz, amikor még minden rendben volt és mondanak le az álmaikról, céljaikról. Vagyis ekkor döntesz úgy, hogy marad minden a régiben, sőt még sokszor bántod is magadat, hogy hogy képzelted, hogy ebbe belevágsz, hogy ez mekkora hülyeség volt, miért hallgattál magadra.

Ilyenkor kell nagyon tudatosnak lenned. Emlékezz rá, hogy ez az időszak el fog jönni. És mivel te már ezt tudod, fel tudsz rá készülni.

Napoleon Hill a Gondolkodj és Gazdagodj című könyvében írja le a Kitartás fejezetben, hogy kitartás fejlesztéséhez 4 dologra van szükségünk:

  1. Egy konkrét célra, amelyet alátámaszt az elérése iránti égő vágy.
  2. Egy konkrét végrehajtási tervre.
  3. Az elme szigorú elzárására minden negatív hatástól.
  4. Batári szövetségre olyan emberekkel, akik arra biztatnak, hogy menj tovább és vidd végig a tervedet.

Ellenőrizd magadat. Megvan mind a 4 tényező?

A 4. FÁZIS

Ha jól felkészültél és túljutsz a Kétségek völgyén, akkor a dolgok könnyebbé válnak. Ezt a szakaszt Tudatos optimizmusnak hívják. Elkezded érezni a haladást és már néhány kellemes nap következik egymás után. Elkezdenek a dolgok rendeződni, jönnek az első pozitív élmények, a korábbi kisebb apró cseprő dolgok elkopnak és már nem veszel róluk tudomást és úgy érzed, hogy most már tényleg van látszatja annak, amiért ennyi ideig harcoltál.

AZ 5. FÁZIS

Ilyen érzésekkel már sokkal könnyebb tovább haladni és egyszer csak eléred a célodat. Vagyis itt a megvalósulás és a siker. Lehet, hogy nem pont akkor, amikorra kitűzöd, de nem csak az új korszak kezdődik el, hanem akkorra te is megváltozol. Hiszen nem adtad fel, hanem kitartottál, harcoltál, és ez hatással volt nem csak a cégedre, hanem rád is.


005_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.png

Nézzük át még egyszer:

1. szakasz - Tudatlan Optimizmus

001_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.pngMinden nagyon szép és nagyon jó. Lelkesek és izgatottak vagyunk, hiszen most kezdtünk bele valami nagyszerű dologba és milyen szuper lesz, ha elérjük a célt.

2. szakasz - Tudatlan Pesszimizmus

002_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.png

Ekkor már azt látjuk, hogy a megvalósítás elég kemény meló és az eredmények sem olyan fényesek, mint amire számítottál. Megkérdőjelezed az egészet, elbizonytalanodsz, de még mész tovább, mert a cél fontos számodra.

3. szakasz - A Kétségek völgye

003_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.png

Feszült és boldogtalan vagy. Csak dolgozol és semmi eredménye. A változás, amit el akarsz érni teljesen negatívan hat rád és semmi másra nem vágysz, mint újra minden a normális kerékvágásban haladjon a lehető legnagyobb kényelemben. Ez a legkritikusabb időszak, ekkor adják fel a legtöbben.

De ha felkészültél erre és van egy jó célod, egy jó terved, kizárod a negatív gondolatokat és van egy jó csapat mögötted, akkor ki tudsz jutni a Kétségek völgyéből.

4. szakasz - Tudatos Optimizmus

004_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.png

Már látszik a haladást. Vannak kellemes napjaid. Elkezdenek a dolgok rendeződni, jönnek az első pozitív élmények és van látszatja a tetteidnek.

5. szakasz - Megvalósulás és siker

005_a_megvalositas_erzelmi_fazisai.png

Nem csak elérted a célodat, nem csak egy új szintre jutottál, de te is megváltoztál.

 

 

És veled mi a helyzet?

Neked milyen kihívásaid vannak a megvalósítással kapcsolatban?

Látogass el kérlek az mmp.uzletimodellek.hu/2016 weboldalra és írd meg nekem.

Ez azért fontos, mert jövőre is lesz Megvalósítási Mentor Program. De még mielőtt véglegesítem a rendszerét, meg akarok bizonyosodni róla, hogy megfelelően végiggondoltam-e mindent.

De még mielőtt véglegesítem a programot, meg akarok bizonyosodni róla, hogy megfelelően végiggondoltam-e mindent. Ezért szükségem van egy kis segítségre Tőled.

006_kk_161213.png

Szóval kérlek segíts nekem és keresd fel az mmp.uzletimodellek.hu/2016 oldalt és válaszolj a megvalósítással és a programmal kapcsolatos kérdéseimre.

Köszönöm, hogy végigolvastad ezt a részt is.

Jövő héten is a megvalósításról lesz szó.

Kihagytam valamit? Nem értesz valamit? Másként gondolod?
Véleményedet vagy kérdésedet írd meg info@uzletimodellek.hu.

Neked is van kérdésed?
Ha azt akarod, hogy a te kérdésed is szerepeljen a #KeddiKérdésben, akkor csak küldd el nekem az info@uzletimodellek.hu címre.

Fontosnak tartod? Hasznosnak találod?

Ha úgy érzed, hogy ezekre az információkra szüksége van az ismerősödnek is, akkor küldd tovább nekik ezt az anyagot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr4012042811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása