5 tipp hogyan dolgozz kevesebbet vállalkozóként

007.png 

"Képzeld, télen 2 hétig síeltem a családdal, tavasszal egy hétig a feleségemmel Balin voltunk, nyáron 3 hétig nem is láttak a kollégáim, majd ősszel 1 hónapot tanultam Amerikában!" - Szeretnél te is így dicsekedni a vállalkozó ismerőseidnek?
Szeretnéd, ha több szabadidőd lenne és ezáltal még több élményre tennél szert az életedben és élveznéd a vállalkozásod által nyújtott szabadságot?

Vagy te is rabja vagy a saját cégednek? Tehetetlen dühöt érzel, amikor azt látod, hogy te vagy az, aki a legtöbbet dolgozik a cégnél és a legalacsonyabb az órabére?

Nem az a megoldás, ha korábban fekszel és tovább fennmaradsz! Vannak ennél jobb megoldások is.

Ebben a bejegyzésben 5 tippet adok arra, hogyan dolgozz kevesebbet vállalkozóként.

1. Befejezés

007_01p.png

Ahhoz, hogy kevesebbet dolgozz egyszerűen be kell fejezzél bizonyos feladatokat.
A vállalkozók egy része ugyanis nem azért dolgozik sokat, mert sok a feladata, hanem mert megszokta, hogy neki sok elintézendő dolga van. Ez általában abból fakad, hogy nem akarja kiengedni a feladatokat a kezéből, mert csak "ő tudja jól megcsinálni", vagy menekül a nem jól működő magánélete elöl, de lehet, munkaholizmusban szenved.
Bármi is legyen az ok, ahhoz, hogy kevesebbet dolgozz, hagyd abba az időrabló feladatokat.

Első lépésként határozd meg, hogy milyen lazító, feltöltő, kikapcsoló, fejlesztő programra fogod felhasználni a felszabaduló idődet. Mi az, amit már régóta meg akarsz csinálni és soha nincs rá időd? Mozi? Színház? Könyv? Tréning? Barátok? Család? Sport?
Ha megvan, hogy mivel akarod tölteni az idődet, ezt oszd meg a környezeteddel is, munkatársakkal, családdal, barátokkal. Így ők könnyebben tudnak segíteni abban, hogy a felszabadult idődet tényleg azzal töltsd, amit elhatároztál.

Második lépésként írd össze, hogy mik azok a feladatok, amiket egyszerűen nem neked kellene megcsinálni, amik nem hoznak bevételt a cégnek, amiket teljesen feleslegesen, amivel csak pazarolod az idődet. Ezeket fejezd be vagy delegáld, és szintén mondd el a környezetednek, hogy segítsenek ezeket a feladatokat elkerülni.

Ne várj semmire! Csináld ma! Csináld meg most!

2. Delegálás

007_02p.png

Az előző részben javasolt lépéshez nagy segítség, ha van kinek át tudod adni a feladataidat. Ha nincs ilyen, akkor keress olyan beszállítókat, akik el tudják helyetted végezni a munkát, pl. titkárnői szolgálat, virtuális asszisztens, futárszolgálat, értékesítők, fejvadászok

Azonban a delegálással még nem szabadulsz meg teljesen a feladattól, mert időközönként ellenőrizni kell a partnereket.

Ezért mielőtt valakinek továbbadod a teendőket, tervezd meg, hogy milyen sűrűn fogod kontrollálni a munkáját.

Hajrá! Szabadulj meg a delegálható feladatoktól!

3. Automatizálás

007_03p.png

Ma már az informatikának köszönhetően nagymértékben megnövekedett az automatizálás lehetősége. Gondolj csak egy e-mail kampányra, egy CRM rendszerre, vagy egy toborzási folyamatra, ezek mind-mind részben vagy teljesen automatizálhatóak.

Először a folyamatokat alkalmassá kell tenni arra, hogy önállóan is tudjanak működni. Néha újra kell őket tervezni, és meg kell hozzájuk találni a megfelelő szoftvereket, de miután ezen túl vagy, már csak ellenőrizni, fejleszteni kell és persze élvezni a végeredményét.

Érdemes azzal kezdeni, amit a legkönnyebben tudsz önjáróvá tenni, így máris van szabadidőd a többit is önálló működésre bírni.

Automatizálj! Automatizálj! Élvezd a szabadidőd! 

4. Tervezés

007_04p.png

Tervezés során az a feladatod, hogy a céljaidhoz vezető utat végig gondolod és leírod.

A tervezéssel két dolgot fogsz biztosan meglátni. Egyrészt azt, hogy mi a legcélravezetőbb útvonal, amin végig tudsz haladni, másrészt pedig hol vannak azok a buktatók, amikre érdemes felkészülöd és kiküszöbölnöd.

Próbáld ki! Tervezd meg ezt a hetedet! Adj erre a feladatra 1 órát! De az első 10 percben ne a heted megtervezésével foglalkozz! Hanem csupán azzal, hogy miről fog szólni a maradék 50 perc és milyen végeredménnyel leszel elégedett, milyen felszerelések, információk szükségesek ahhoz, hogy megtervezd a hetedet.

Ha kész vagy vele, nyomtasd ki, rakd ki a falra és gyakorolj ezen a héten önfegyelmet. A szabály az, hogy csupán azt végzed el, amit a tervben leírtál. Se többet, se kevesebbet. Nyugi jövőhéten még jobb tervet fogsz készíteni! ;)

„Ahhoz, hogy nagy dolgokat vigyünk végbe,
nem csupán cselekednünk kell, de álmodnunk is,
és nem csupán terveznünk, de hinnünk is.”
(Anatole France)

5. Rendszeralkotás

007_05p.png

A tervezés magasabb szintje, amikor a vállalkozásod összes folyamatát rendszerbe szervezed, összehangolod őket, és végeredményként egy óramű pontossággal működő gépezetet kapsz.

A rendszerek segítségével mérhetővé, nyomon követhetővé, fejleszthetővé és kontrollálhatóvá válik a vállalkozásod. A rendszereknek lehetnek felelősei, irányítói és végre neked csak a rendszerekkel és nem a napi szintű folyamatokkal kell foglalkoznod. Ilyen rendszer lehet például a marketing rendszer, a toborzás-kiválasztás rendszere, a beszerzés rendszere, a fejlesztés rendszere, a pénzügy rendszere.

És hadd mondjak el még valamit. Az ötletek, a trükkök másolhatóak, ellophatóak, akár egy munkatárs által is, de a rendszer az nem. A rendszert lemásolni nagyon nehéz, ezért ez az egyik legjobb védelmi módszer a vállalkozásodban.

A tervezésben segítségedre lehet az üzleti modell építés módszertana, amiről részletesen az ÜMÉ 1X1-ben olvashatsz.

Írd össze, hogy milyen nagyobb rendszerekből áll össze a vállalkozásod. Válassz ki egy területet, nézd meg a folyamatait mennyire vannak összehangolva és határozd meg, hogy milyen elvárásod van tőlük, és hangold addig őket, míg ez elvárt eredmény létrejön. Végezd ezt el az összes rendszerrel, majd nézd meg, hogy így együtt ezek a rendszerek vajon szolgálják-e a cég céljait. Persze ehhez szükséges, hogy meg tudd mondani, hogy milyen célja van a vállalkozásodnak.

Segíts te is! Ha van saját módszered, ami bevált, írd meg a hozzászólásoknál.

Tetszett a bejegyzés? Nyomj egy lájkot!

Ez a bejegyzés a decemberi 31-napos KIHÍVÁS keretén belül született. Amennyiben neked is van kérdésed az üzleti modell építéssel kapcsolatban és választ szeretnél kapni rá decemberben, írd meg a hozzászólásoknál vagy az info@uzletimodellek.hu címre.

További bejegyzések:

11. nap: Mikor kell módosítsak az üzleti modellemen?

10. nap: Mi az a 3 legfőbb jellemző, amivel egy kezdő vállalkozó rendelkezzen?

9. nap: Honnan tudom, hogy mit fejlesszek legelőször?

8. nap: Te kiket követsz Facebookon?

7. nap: 5 tipp hogyan dolgozz kevesebbet vállalkozóként

6. nap: A Télapó üzleti modellje

5. nap: Hogyan építsd fel a termékpiramisodat?

4. nap: 5 könyv, amit egy kezdő vállalkozónak ajánlok

3. nap: Hogyan ültessem át a gyakorlatba az üzleti modellemet?

2. nap: Honnan tudom, hogy jó-e az üzleti modellem, amit kitaláltam?

1. nap: Mi értelme kisvállalkozóként az üzleti modellemmel foglalkozni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletimodellek.blog.hu/api/trackback/id/tr38146014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Sánta Csaba profil kép

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő tanácsadó, tréner
a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Könyv: Segítség, vállalkozó lettem!

003mockup-tiny.png

Olvasd el az első könyvemet, ami a vállalkozói életmódhoz ad egy szuper keretrendszert.

Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan

  teremts egyensúlyt a vállalkozói életmód 3 aspektusa között

  működtesd a vállalkozás 7 alapterületét

  turbózd fel a teljesítményedet 15 emberi terület tudatos alkalmazásával

Érdekel ez a könyv

Letölthető tudásanyag

ÜME 1X1 INGYENES TUDÁSANYAG

Alapvető lépések egy üzleti modell kialakításához!

Az első magyar nyelvű ingyenes tudásanyag üzleti modell építés témakörében.

LETÖLTÉS

12 amatőr üzleti tervezési hiba

Tudod mi az a 12 AMATŐR HIBA, amit a vállalkozók elkövetnek a stratégiai tervkészítés során?

Ismerd meg a gyakori hibákat, hogy gyorsan és könnyedén tudj hatékony stratégiai terveket összeállítani.

LETÖLTÉS

Lájkold a Facebook oldalt!

Kapcsolat:

Mail1.png
+36-30-474-2449

Mail1.png Facebook alt 1.png Twitter NEW1.png Pinterest alt1.png YouTube1.png

süti beállítások módosítása